1. Uništenje spomenika

563010_412554695505817_952956056_n

 

Kada su se sastali u senci mesečeve areole, većina čovečanstva bila je blaženo nesvesna njihovog prisustva. Jedna polovina planete i tako se bavila poštenim dnevnim poslovima na osunčanoj strani.

Upućena manjina bila je uverena da su svemirski brodovi na fotonski pogon došli radi pregovora. To su isto mislili i vlasnici i dobar deo posade istih, ako su se uopšte trudili da misle otkud oni na kraju galaksije. Bili su nadomak orbite malene planete na zaboravljenom kraku univerzuma, i bilo im je svejedno.

Sa jedne strane trgovačka flota pulsirajućih želea duginih boja, sa druge manjinska rasa ugljeničnih gargojla svih dosadnih nijansi sive i vrlo živahnih antena. Gargojli su nadomeštali malobrojnost ratobornošću, te su baš ove solarne godine nudili usluge zaštite. Palo je kao kec na desetku kada su želei odlučili da obnove put Kumove slame i raspišu tender za novo radno mesto. Novih pet miliona radnih mesta, kako se ispostavilo. Gargojli su došli u punom ratnom sazivu.

(Njihova imena vrlo su složena i teška za izgovor, i bez ovlaštenog tumača teško bi mogli da se prevedu u išta smisleno, pa je za sve lakše da razmišljaju o onoj drugoj strani kao o Gargojlima odnosno Želeima. Iako je vrlo moguće da u okviru rase nisu čuli za želee ni gargojle kao takve, ali eto.)

Dve rase provele su razdoblja u trvenju, što je kulminiralo izgradnjom spomenika i umalo se završilo ratom. Gargojli su tvrdili da je ponižavajuće graditi nešto od materijala od kog su i sami sazdani. Želei su tvrdili da spomenik nema nikakve veze sa Gargojlima i da dotični treba da gledaju svoja posla. Moguće je i da je tumač poneo deo krivice, želeći da pokaže originalnost u poslu, tek ozbiljniji oružani sukob je jedva izbegnut.

Trgovinske transakcije su se po pravilu obavljale bez posrednika. Vođe obe strane imale su spremne scenarije za tuce različitih borbenih planova u slučaju da ne dođe do kompromisa.

Za Želee trgovina je imala prednost nad ratovima, a po svim obaveštajnim podacima, Gargojli su bili na izmaku sredstava. Nadali su se da do sukoba neće doći.

Sastali su se na Pregovaračkoj palubi broda trgovačke flote, u prostoriji istog imena. Želei su izuzetno posvećeni svom zanatu, pa stoga i posebni naziv za posebnu dvoranu na posebnoj palubi. Gargojli su umarširali na način svojstven nekome ko zna šta želi od pregovora, a to nikako nije ono što bi druga strana mogla da očekuje. Bilo ih je dvanaest, shodno celestijalnoj simbolici Svetog Elementa. Zauzeli su svoju polovinu dvorane čvrsto ukopani u pod širokim stopalima, što je opet bila jedna vrsta borbenog stava kojim se u isto vreme izražavao i prezir. Ne baš najbolji način da se započnu pregovori, ali moglo je biti i gore.

Želea je bilo više ili manje od dvanaest, kako oni nisu vodili računa o postavkama celestijalnih Elemenata. Lelujali su po svom delu dvorane kao da ih je najmanje pedeset, u svim duginim bojama, a Gargojli su naučili da ih se plaše onda kada se utope u nepodeljenu masu. Za sada su se migoljili  pojedinačno.

Ljubičasti Žele je istumbao svoju masu napred u isto vreme kada je Gargojl s najširim stopalima zakoračio.

Pravila su nalagala da je u prednosti onaj ko drugi progovori, pa su poćutali izvestan broj vremenskih jedinica. Ali, kako su Želei raspisali tender, shvatili su da će morati da počnu, makar samo da bi izneli uslove.

Reči, određeni izrazi i uopšte čitav razgovor nije nešto što bi moglo da se prevede na ljudski jezik, niti bi ijedan tumač to pokušao. Ali, u izuzetno širokom smislu razumevanja, može se pretpostaviti da su pregovori tekli otprilike ovako.

Glavni žele je promuljao izvesne nijanse purpura u središnjem delu sopstvene mase, što je predstavljalo izvesnu mernu količinu nečeg poželjnog u zamenu za određenu uslugu na obnovljenom putu Kumove slame. Žele je ostavio otvorenu mogućnost pregovora oko količine, ne i oko usluge. Žaštita trgovačke flote morala je biti vrhunska.

Gargojl ga je sivo posmatrao, na brzinu prebacivši količine poželjnog nečeg iz jednog mernog sistema u drugi. Na nesreću, pregovaračka dvorana je bila opremljena providnom oplatom broda i baš taj trenutak je odabrala da se okrene ka njemu mrskom prizoru. Prekrstio je ruke i raširio krila (znak da se sprema da govori ozbiljno), odmahnuo glavom i upro antenama ka providnoj oplati.

Zamenik glavnog ljubičastog Želea se po inerciji rasprostro u pravcu kuda je antena pokazala. Plavo-zelena planeta ih je stoički ignorisala preko sive površine razrovanog meseca. Planeta je pripadala onoj klasifikaciji nebeskih tela koje ponekad nije bilo briga ni za sopstveni satelit. S ekvivalentom dubokog uzdaha, limun žuti zamenik se promigoljio nazad na svoje mesto. Ljubičasti žele delovao je neodlučno, tj kratko se prebacio kroz par pastelnih nijansi.

Glavni Gargojl je udario stopalom o pod dvorane. Jedanaest gargojla ponovilo je gest. Dvanaest udubljenja ostalo je na mestima gde su gargojli izrazili nepromenjivost svog stava.

Glavni ljubičasti je sa žaljenjem posmatrao ruiniran pod omiljene dvorane. Znao je da su pregovori gotovi. Razmišljao je kako bi trebalo da se spoji sa ostalima, ali trgovačka priroda je prevagnula. Zaista im je trebala otvorena i bezbedna ruta kroz Kumovu Slamu. Spomenik koji je zaljubljeni vladar eonima ranije poklonio rasplodnoj partnerki izgubio je značenje i pre nego što je njihov prvi nakot počeo da računa teorije postulata svemirskog ubrzanja. Ono što je održalo spomen ljubavi bila je čista tvrdoglavost zaraćenih rasa. Svrha mu se, međutim, gubila nad praktičnošću.

Žele se raširio u znak da su pregovori okončani pristankom. Njegovi pratioci su ga podržali.

Kosmičke rase retko kad dugo kubure nad odlukama. Jedinstvene prilike ne treba propuštati.

Gargojli su izmarširali iz dvorane na isti način na koji su i ušli. Imali su svoju flotu, ali najviše su voleli da uništavaju lično. Raširenih krila, nalik statuama srebra, ponirali su ka planeti koja ih je s nerazumevanjem posmatrala.

Limun-žuti je bio zabrinut. Spomen planeta bila mu je posebno draga, čak je i holo-postere određenog životnog oblika zvanog kumulonimbusi puštao da se prostiru u njegovoj živo-sferi. Pitao se da li postoji neki način da upozori planetu.

Glavni žele mu je udovoljio tako što je pokrenuo skenere brodskog kompjuterskog sistema. (Njihov kompjuterski sitem nije ni približno nalik ljudskom, ali funkcije bi otprilike bile iste, da je ljudska rasa ikada stigla do svemira.) Sistem je pročešljao sve komunikacione kanale, verovatnoće najviše korištenog jezika i najprilagodljivije reference upozorenja.

Za to vreme, Gargojli su propadali kroz stratosferu. Ljudi su mislili da gledaju meteorite i iz nekog razloga poželeli su želje.

Ljubičasti je pustio oproštajni program u pogon. Brod je na planetu odaslao određene zvuke.

Dok su Gargojli nalik plamenim anđelima sprovodili sopstvenu pravdu, planetom je odzvanjalo parališuće do užasa pojačano klepetanje zglavkara:

‘’Doviđenja i hvala na svim ribama. Vidimo se u restoranu na kraju vaseljene. Putujte zdravo i bezbedno. Ne zaboravite peškir.’’

Oproštajni govor bio je kratak, ali je svejedno potrajao taman koliko je trebalo – Gargojli su se vraćali svom matičnom brodu, što znači da nijedan ugljenični oblik na planeti nije ostao u životu da im se ruga svojim postojanjem. Nedugo potom, talas energije sa njihove svemirske letelice razneo je mrtvu stenu u paramparčad.

Nasuprot raširenom mišljenju, nestanak plavo-zelene planete nije doveo do kolapsa Sunčevog sistema, kamoli čitavog Univerzuma. Kosmos se i dalje nepromenjeno prostirao i Kumova Slama je čekala. Filozofska načela Elementarnog poretka još jednom su dokazana.

Glavni ljubičasti izračunao je koliko je poželjnog nečeg uštedeo. Ispustio je svetlucavi sjaj jednak osmehu.

Tema: uništenje spomenika

Žanr: naučna fantastika

Specijalni uslov:  govor pred ljudima na kraju priče
Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s